koolhydraatarm dieet met recepten & eitwitrijk

Recent onderzoek aan het kinderziekenhuis in Boston toont aan dat een koolhydraatarm dieet sneller tot gewichtsverlies leidt dan een koolhydraatrijk dieet. Met ongeveer dezelfde fysieke inspanning verbrandt iemand die een koolhydraatarm dieet volgt 300 calorieën per dag meer dan iemand die een vetarm dieet volgt.

“Dat is de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens een uur gemiddelde fysieke inspanning zonder dat je er iets voor hoeft te doen”, zegt auteur David Ludwig, hoofd van de New Balance Foundation Obesity Prevention Center van het kinderziekenhuis in Boston.

Een koolhydraatarm dieet is de manier om al je overtollig vet – rond je buik, billen, benen, armen, nek en alle andere delen van je lichaam – te verbranden.

Een koolhydraatarm dieet

Koolhydraten vind je met name in de volgende voedingstoffen: suikers, granen, zetmeel, alcohol, lactose en vezels. Koolhydraten vind je veel in producten zoals: pasta, rijst, suiker, brood, noedels en in al het zoete geproduceerde voedsel (zoals koek, snoep, sauzen, etc).

Als je een koolhydraatarm dieet volgt zijn er gelukkig meer dan genoeg producten die je gewoon kan eten. Je hoeft zeker geen honger te lijden. Er zijn slechts een aantal producten die je beter niet kunt eten.

Bij een koolhydraatarm dieet is het de bedoeling dat je de koolhydraatrijke producten zo veel mogelijk uit je eetschema weglaat.
De drie macronutriënten

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die je van energie voorzien en die de bouwstenen voor je lichaam leveren. De groep koolhydraten is één van deze drie macronutriënten. De drie belangrijkste macronutriënten in je lichaam zijn hieronder beschreven.

Eiwitten of proteïne is een lange keten van aminozuren aan elkaar geschakeld. Eiwitten kunnen in je lichaam omgezet worden tot energie, maar ze worden voornamelijk gebruikt voor het repareren van ‘kapotte’ cellen en het aanmaken van nieuwe cellen in je lichaam.
Koolhydraten bestaan uit een lange keten van enkelvoudige suikers (oftewel monosacharide) zoals glucose en fructose. Graan, suiker en zetmeel zijn veel voorkomende koolhydraten.
Vetten bestaan uit een molecuul glycerol met daaraan drie vetzuren. Gezonde vetten zijn heel belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.

Deze drie macronutriënten worden door je lichaam op een verschillende manier omgezet in energie. Het omzetten van de voedingsstoffen naar energie wordt ook wel je stofwisseling genoemd.

Je stofwisseling is een verzameling van vele complexe processen en chemische reacties in je lichaam. Al deze processen hebben bijwerkingen.

Deze bijwerkingen kunnen positief, maar ook negatief zijn. Het is goed om te weten welke soort energiebron (eiwit, koolhydraat of vet) welke bijwerking veroorzaakt.

In tegenstelling tot wat de populaire media (en zelfs vele wetenschappers) jaren lang hebben verkondigd zijn het niet de vetten die voor overgewicht zorgen, maar zijn het juist de koolhydraten die overtollig lichaamsvet aanmaken.

In de laatste decennia is er, vanuit de wetenschappelijke wereld, doorslaggevend bewijs gekomen dat koolhydraten de oorzaak zijn van de overgewicht epidemie zoals die zich momenteel in de westerse wereld voordoet.

Overtollig lichaamsvet als bijwerking van het eten van koolhydraten heeft alles te maken met het hormoon insuline.

Koolhydraten en insuline

Koolhydraten worden in je lichaam voor een groot deel omgezet tot glucose. Deze glucose moet vanuit de bloedbaan naar verschillende cellen in je lichaam worden gestuurd om daar omgezet te worden tot energie. Het hormoon insuline verplaatst de glucose van de bloedbaan naar je cellen.

Des te meer glucose in je bloed des te meer insuline je lichaam aanmaakt. Het is belangrijk dat je lichaam glucose snel uit je bloedbaan naar de cellen verplaatst. Teveel glucose in je bloed is namelijk gevaarlijk.

Een deel van de glucose wordt netjes door je cellen gebruikt om energie aan te maken maar, omdat we veel meer glucose binnen krijgen dan we nodig hebben, wordt de overtollige glucose direct opgeslagen in je lichaamsvet.

Dit is op zich geen probleem, je lichaamsvet is immers een opslagplaats voor extra energie. Het grote probleem is echter dat een hoog insulinegehalte er indirect voor zorgt dat de opgeslagen glucose zeer moeilijk te verbranden is.

Met het huidige westerse voedingspatroon krijgen we zoveel koolhydraten binnen dat we vaak een chronisch hoog insuline niveau hebben. Het teveel aan glucose wordt dus steeds opgeslagen maar kan (bijna) nooit meer verbrand worden.

De enige manier om deze neerwaartse spiraal te doorbreken is een koolhydraatarm dieet te volgen.

Als je wilt weten hoe de biochemie in je lichaam precies werkt, raad ik je aan dit artikel eens te lezen. Voor nu is het voldoende als je begrijpt dat een hoog insuline niveau bijna altijd de oorzaak is van overgewicht en dat koolhydraten je insuline niveau verhogen.

Eet dus geen voedsel dat veel koolhydraten bevat en je zal gemiddeld tot 2 kilo overtollig lichaamsvet per week verbranden.
De koolhydraatarme lijst

Het is belangrijk dat je precies weet welke producten veel, en welke producten weinig koolhydraten bevatten. Gezonde producten met weinig koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

Noten, zaden en pitten;
Vis, vlees, ei en gevogelte;
Groente en (een beetje) fruit;
Natuurlijke oliën;
Peulvruchten en kiemen van groente en zaden en;
Kruiden en specerijen.

Eet de bovenstaande producten als je het koolhydraatarme dieet volgt en gebruik ze om je eigen weekmenu samen te stellen.

De dieet recepten

Om succesvol een koolhydraatarm dieet te volgen is het belangrijk dat je gezonde, lekkere en makkelijke recepten kent die weinig koolhydraten bevatten.

Hier geef ik je gratis twee recepten uit mijn receptenboek. Net zoals alle andere recepten uit mijn boek zijn ook deze gerechten koolhydraatarm en bevatten dus weinig koolhydraten.
Ontbijt: Super boerenomelet met quinoa

Dit heerlijke boerenomelet is één van mijn favoriete ontbijten. Vol voedingsrijke voedingsstoffen die je vetmetabolisme in de ochtend al in gang zetten.

Voor de grote eters is dit gerecht geschikt om de grote honger in de ochtend te stillen. Voor de minder grote eters is het wellicht een idee om de helft in de koelkast te bewaren en later op de dag in een wok of bakpan weer op te warmen.

Benodigdheden voor 1 persoon

2 omega-3 eieren
200g spinazie / boerenkool
1 avocado
75g quinoa
1 ui
2 teentjes knoflook
50g gerookte zalm
Olijfolie (extra vergine)

Bereiden

Kook de quinoa zoals op de verpakking aangegeven.
Verwarm een flinke klont kokosnootolie in een bakpan of wokpan op middelhoog vuur.
Voeg de gesneden ui toe aan de hete kokosnootolie.
Snij de knoflook en avocado.
Tik twee eieren kapot over de gefruite ui.
Voeg de (ontdooide) spinazie na 2 minuten toe en mix de inhoud door elkaar.
Snipper de gerookte zalm en de knoflook in de pan en roer het geheel goed door elkaar.
Giet te gekookte quinoa af en voeg het toe aan de mix in de pan.
Voeg tot slot de gesneden avocado toe aan het gerecht.
Serveer het gerecht uit op een bord en schenk tot slot een flinke scheut olijfolie eroverheen.

Tips

Door de knoflook eerder toe te voegen verminder je de knoflooklucht na het eten, helaas verdwijnen met die knoflooklucht ook een hoop gezonde voedingsstoffen.
Als het te veel is kun je de helft afgedekt in de koelkast bewaren en de volgende ochtend snel opwarmen in een koekenpan.
Neem 3 omega-3 eieren en gebruik alleen het eiwit.

Lunch: Notensalade met fruit

Deze notensalade biedt naast veel gezonde eiwitten een hoop energie in de vorm van gezonde vetten. Maak je geen zorgen, deze ‘vette’ energie wordt niet opgeslagen als lichaamsvet, maar helpt juist meer lichaamsvet te verbranden.

Benodigdheden

Sla mix (200g)
Amandelen (30g)
Walnoten (30g)
Paranoten (30g)
Fruit (1 st.)
Olijfolie (extra vergine)
Peper/zout
Basilicum

Bereiden

Doe de sla mix in een salade kom
Voeg de noten toe
Schil en snij het fruit en voeg het toe aan de salade
Giet een flinke scheut olijfolie (extra vergine) over de salade
Voeg naar smaak peper, zeezout en basilicum toe

Tips

Kies fruit uit het seizoen, mijn favorieten zijn banaan, ananas en nectarine.

Het stappenplan

Nu je weet welke producten je wel en niet kan eten, en wat een aantal lekkere gezonde koolhydraatarme dieet recepten zijn is het tijd om ook echt in actie te komen. Hieronder zijn de 5 stappen genoemd zodat je vandaag nog kunt beginnen met lichaamsvet verbranden.

Stap 1: verwijder alle koolhydraatrijke producten uit je keukenkastjes. Het is soms erg verleidelijk om te snoepen of om een boterham te eten. Door deze producten niet in huis te hebben verklein je de kans op een ‘slippertje’.
Stap 2: sla genoeg koolhydraatarme producten in. Om het dieet met plezier en gemak te volgen is het belangrijk dat je nooit honger lijdt. Sla genoeg gezonde koolhydraatarme producten in zodat je altijd iets te eten hebt als je honger hebt.
Stap 3: vraag de gratis boodschappenlijst aan. Kennis is macht. Zorg dat je precies weet wat je wel en niet kan eten. Door je naam en emailadres onder aan deze pagina in te vullen ontvang je de gratis boodschappenlijst in je emailbox.
Stap 4: bestel het receptenboek. Om het dieet met plezier te volgen is het essentieel dat je de lekkere, makkelijke en gezonde recepten kent. Op deze pagina vind je meer informatie over mijn 7×7 afslank receptenboek.
Stap 5: eet alleen producten van de lijst en recepten uit het boek. Maak het jezelf makkelijk en boek snel resultaten door enkel gezonde producten en gerechten te eten.

Volg de bovenstaande 5 stappen en je zal de eerste week al tot wel 2 kilo lichaamsvet verbranden.
Nu is het moment om te beginnen

Een koolhydraatarm dieet is het enige dieet dat permanent en op een gezonde manier je overtollig lichaamsvet verbrandt. Een uitgebreid weekmenu met dieet recepten voor een slank lichaam vind je in mijn receptenboek. Eet de recepten uit het boek en je zult automatisch tot wel 2 kilo per week aan gewicht verliezen. Hier vind je meer informatie over mijn 7×7 afslank receptenboek.
BRON:JASPERALBLAS.nl – Geen bedoeling van copyright inbreek. Het is niet geschreven door mij, ik deel het alleen voor mijn lezers. Veel plezier!

Met een koolhydraatarm dieet verbrand je elke week opnieuw 2 kilo vet. Als jij op een gezonde, snelle en veilige manier wilt afvallen zonder hongergevoel of supplementen, dan is de informatie in dit artikel bedoeld voor jou.

Voordat we beginnen, ga ik je een voorbeeld geven: stel je voor dat je een leeg literpak melk vult met (buik)vet uit jouw lichaam, dat is precies hoeveel vet je zult kwijtraken in de eerste drie dagen als je het koolhydraatarme dieet volgt uit dit artikel.

De inhoud van dit artikel:

Hoe je lichaam voedsel opslaat als vet (en hoe je dit voorkomt).
Hoe je wekelijks 2 kilo afvalt door koolhydraatarm te eten.
Het complete koolhydraatarme dieet plan.

Als je het koolhydraatarme voedingspatroon negeert, zal je rond hetzelfde gewicht blijven schommelen of zelfs aankomen. Met een goed koolhydraatarm dieet ervaar je een fantastisch gevoel, omdat je elke dag opnieuw een zichtbare stap hebt zet naar het door jouw gewenste figuur.

Laten we direct beginnen.
De 3 brandstoffen van jouw lichaam

Je lichaam heeft op elk moment van de dag energie nodig om je hart te laten kloppen, zuurstof op te nemen en je kerntemperatuur op een gezonde 37 graden te houden. In fysiologische termen heet deze energiebehoefte de homeostase.

Daarnaast gebruikt je lichaam energie voor het verteren van voedsel en om te bewegen. Deze constante energiebehoefte resulteert in het hongersignaal, het teken dat we ons lichaam moeten bijtanken.

Het menselijk lichaam kan werken op 3 verschillende brandstoffen. Deze verschillende soorten brandstoffen heten macronutriënten en zijn hieronder weergegeven.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn te vinden in brood, pasta, noedels, aardappelen, rijst, graanproducten, fruit, groente en alle suikerrijke producten zoals snoepgoed, gebak, koekjes en kant-en-klare sauzen.

Vetten
Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je gezondheid en zijn te vinden in noten, zaden, vette vis, avocado en olijfolie. Verzadigde vetten zoals snacks uit de frituurpan of bak- en braadvet hebben daarentegen een negatief effect op je gezondheid.

Eiwitten
Eiwitten (proteïnen) zijn essentiële bouwstenen van je lichaam en zijn te vinden in vlees, ei en vis en in mindere mate in noten, zaden en bonen. Eiwitten zijn onmisbaar voor het aanmaken van o.a. bot, kraakbeen, bloed, hormonen, weefsel, haar en nagels.

Al deze verschillende soorten brandstoffen hebben een andere route door je lichaam. Deze route is heel belangrijk als je wilt afvallen.

Je zou denken dat je door het eten van vetten lichaamsvet opslaat. Hoewel dat deels waar is, zijn juist koolhydraten de hoofdoorzaak van overtollig vet.

De Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins kwam 40 jaar geleden al op dit antwoord tijdens zijn uitgebreide onderzoeken. Maar Dr. Atkins werd tegengesproken en genegeerd totdat zijn werk ongeveer 10 jaar geleden wereldwijd werd geaccepteerd.

Voor jou betekent dit dat je een lange tijd bent misleid over de waarheid van koolhydraten en vetten. Gezonde vetten en eiwitten zorgen niet voor overgewicht. Teveel van de verkeerde koolhydraten wel.

In de afgelopen 10 jaar is er vanuit alle hoeken van de wereld wetenschappelijk bewijs geleverd dat te veel koolhydraten de hoofdoorzaak zijn van overtollig lichaamsvet.

Een koolhydraatarm dieet betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag consumeren, het is namelijk niet gezond om een hele voedingsgroep te schrappen. Om af te kunnen vallen, moet je de koolhydraten beperken en eiwitten en vetten gebruiken als primaire brandstof.
Van koolhydraten naar overtollig vet

Stel je eens voor: je bereidt je favoriete koolhydraatrijke maaltijd, zoals een bord pasta of een aardappelschotel, gevolgd door een heerlijk toetje. Zo, dat was lekker!

Terwijl jij achterover leunt in je stoel om lekker uit te buiken, is er voor je lichaam werk aan de winkel.

De snel opneembare koolhydraten die je net hebt gegeten, worden door je spijsvertering snel omgezet in energie. Deze energie heet glucose.

Teveel glucose in je bloed is gevaarlijk. Om glucose naar de juiste plek te brengen, maakt je lichaam direct na je maaltijd de eerste ladingen van het hormoon insuline aan.

Insuline gaat op zoek naar glucose en transporteert het om te beginnen naar je lever en spiercellen om deze te bevoorraden. Als die voorraad is aangevuld, krijgt de glucose een andere bestemming: je vetcellen.

En dat is (heel simpel gezegd) hoe je vet opslaat in je buik, armen, benen en alle andere plaatsen door teveel koolhydraten te eten.

Bepaalde koolhydraten (uit wittebrood, pasta, rijst, suikers, etc.) worden snel verteerd en zijn de oorzaak van een hoge insuline waarde. Ze verstoren je hormoonbalans en zorgen ervoor dat je vet opslaat in alle delen van je lichaam.

Ons lichaam is gebouwd om te overleven in een woeste omgeving waar de eerstvolgende maaltijd een onzekere factor is. Om je overlevingskans te vergroten, slaat je lichaam koolhydraten op zodra het de kans krijgt.

Niet helemaal meer van deze tijd, hoor ik je denken… Dat klopt.
Koolhydraatarm dieet: de basis

Een koolhydraatarm dieet betekend geen boycot op alle koolhydraten. Haal je koolhydraten uit de juiste bron en je voelt je energiek terwijl je die overtollige kilo’s kwijtraakt.

Eet: rund, lam, kip, gevogelte, vette vis, zeevruchten, eieren, groente (spinazie, boerenkool, ui, tomaat, wortel, courgette, etc.), avocado, volle melk, volle- en Griekse yoghurt, noten, zaden, olijf- en kokosolie

Eet beperkt: fruit, havermout, gedroogd fruit, quinoa, bruine rijst, zoete aardappelen, bonen (zwarte, garbanzo, kidney, ogen en navy bonen) en donkere chocolade (75%+ cacao).

Vermijd: suiker, siropen, brood, pasta, rijst, graanproducten, ontbijtgranen, bloem, snoepgoed, koekjes, gebak, ijs, frisdranken, vruchtensappen uit pak, kant-en-klaar producten en kunstmatige zoetstoffen.

Mijn koolhydraatarm ontbijt: een halve avocado, banaan, spinazie smoothie en groente omelet op een rijstwafel

Het is belangrijk dat je tijdens een koolhydraatarm dieet goed de ingrediëntenlijsten doorleest en op zoek gaat naar verborgen suikers. Suiker is een slechte koolhydraat en schuilt onder namen zoals glucose-fructosestroop, dextrose, fructose, sucrose, siroop of glucose. Eigenlijk alles dat eindigt op ‘ose’, of de woorden stroop of siroop bevat is suiker.

Een woord over fruit… Hoewel fruit van nature fructose bevat, is het niet te vergelijken met fructose uit pak vruchtensap. Fruit bevat essentiële vitamines en mineralen en is een uitstekende bron van vezels. Eet fruit zo vroeg mogelijk op de dag en beperk het aantal stuks tot maximaal 2 per dag om snel af te vallen.

Geloof vanaf nu nooit meer onoplettend de ‘gezonde’ verpakkingen. Lees de ingrediëntenlijst door en ga op zoek naar verborgen suikers.

Koolhydraatarm dieet weekmenu

Als koolhydraatarm eten een grote ingreep is op jouw voedingspatroon, dan zul je door dit toe te passen het meeste gewicht gaan verliezen.

Om het makkelijk te maken voor je, heb ik hieronder maaltijdschema voor je samengesteld die zijn gebaseerd op de eet- en eet beperkt lijst.

Ontbijt: Omelet met een flinke dosis groente op laag vuur gebakken in olijf- of kokosolie.
Ontbijt: Twee gekookte eieren met avocado
Ontbijt: Volle yoghurt met een handje noten
Ontbijt: Biologische bacon met ei.
Ontbijt: Smoothie met boerenkool, ananas en yoghurt.

Lunch: Avocadosalade met pijnboompitten, olijfolie en eventueel wat zeezout.
Lunch: Smoothie met banaan, blauwe bessen, kokosmelk en een schepje lijnzaad.
Lunch: Salade met noten, appel, pijnboompitten, limoensap en rucola.
Lunch: Quinoa rijstwafels met stukjes avocado en walnoot.
Lunch: Bonensalade met ei, spekjes, sla en rucola.

Diner: Gegrilde kip met gestoomde groenten.
Diner: Gegrilde gamba’s met groente.
Diner: Wok met groente en vis.
Diner: Kalkoenrollade met groente.
Diner: Gegrilde kipvleugels met groente.

Kies voor deze heerlijke koolhydraatarme gerechten en je vetverbranding draait op volle toeren.

Ben jij een intensieve sporter of heb je simpelweg behoefte aan meer koolhydraten? Eet dan iets meer uit de eet beperkt lijst. Mix bijvoorbeeld wat extra quinoa door je salade of eet een portie gedroogd fruit wanneer je er behoefte aan hebt.
Voordat je gaat beginnen… Lees dit!

Tijdens afslankconsulten hoor ik vaak dat de eerste paar dagen van een koolhydraatarm dieet gepaard gaan met lage energieniveaus en in sommige gevallen zelfs lichte hoofdpijn veroorzaakt. Deze ongemakken zijn een aanwijzing dat er veranderingen plaatsvinden in jouw lichaam.

Je hebt in dit artikel gelezen dat je lichaam extra insuline aanmaakt als je veel koolhydraten eet. Insuline is één van de 12 hormonen die bepalen hoeveel lichaamsvet je verbrandt of opslaat.

Insuline is nog maar het topje van de ijsberg. Als je koolhydraatarm begint te eten, herstel je ook je hormoonbalans. Daarom bestaat de kans dat je de eerste paar dagen wat minder energie hebt.

Zet het koolhydraatarm dieet door en oordeel pas na 2 weken. In de persoonlijke coaching sessies die ik geef, hoor ik vaak dat mensen tijdens een koolhydraatarm dieet niet alleen afvallen, maar ook meer energie krijgen, beter slapen en genieten van een sterker concentratievermogen.
Hoe pak je dit het beste aan?

Nu je weet hoe een koolhydraatarm dieet werkt, is het tijd voor actie. Ik ga je nog een paar laatste tips geven om koolhydraatarm diëten een stuk makkelijker te maken:

Haal de juiste boodschappen in huis: als je geen koolhydraatrijke producten in de supermarkt koopt, dan kun je het thuis ook niet opeten. Ondanks de simpliciteit van deze tip, is het een essentiële als je snel en gezond wilt afvallen.
Gezonde snacks binnen handbereik: als je een koolhydraatarm dieet volgt, zorg dan dat je gezonde snacks binnen handbereik hebt en leg ze eventueel van tevoren klaar. Denk aan wortels, dadels, komkommer of een handje noten. Zo grijp je minder snel naar ongezonde snacks.
Begin ijzersterk: als je iets doet, doe het dan goed. Er is niets vervelender dan een poging tot afvallen zonder resultaat te boeken. Bespaar jezelf de frustratie en kies voor een gouden start. Zodra je in de successpiraal omhoog komt en de eerste kilo’s eraf vliegen, krijg jij al het vertrouwen dat het je dit keer wel gaat lukken.
Meld je gratis aan voor Puur Figuur: oké, ik geef het toe, dit is een hoop informatie in één keer. Ik wil nog veel meer informatie over hormonen met je delen, omdat hormonen de sleutel zijn tot succesvol afvallen. Sterker nog, zonder bepaalde hormonen kun je geen gram vet verliezen! Daarom heb ik Ochtend Slank geschreven. Meld je nu aan en ontvang gratis jouw exemplaar van Ochtend Slank.

Begin vandaag nog. Meld je kosteloos aan voor de Puur Figuur Afslank Nieuwsbrief, ontvang tips om koolhydraatarm te eten direct in je mailbox en claim jouw exemplaar van het Ochtend Slank programma waarmee je de dag begint met de perfecte basis voor gewichtsverlies.
Afvallen voor Succesvolle Mensen Ben je klaar met dieetfabels en wil je antwoorden op overgewicht? Dit is wat je van ons kunt verwachten:

Praktische afslanktips om al jouw 12 natuurlijke afslankhormonen te activeren om stug lichaamsvet los te weken en te verbranden.
Een 8 delige afslankcursus in je mailbox met het beste van het beste advies om een slank lichaam te krijgen en behouden.
Het Ochtend Slank programma gratis in je mailbox – zodat je morgenochtend direct 2 belangrijke vet verbrand hormonen ‘aanzet’.
BRON:puurfiguur.nl. Ik heb dit artikel niet zelf geschreven. het is geschreven duur puurfiguur.nl. Ik deel het hier gezien het veel waarde heeft voor mijn lezers.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

var dimensionValue = 'SOME_DIMENSION_VALUE'; ga('set', 'dimension1', dimensionValue);